Spataderen

Je durft geen rokjes meer aan of in korte broeken rond te lopen. Mensen vragen aan je of je een blauwe plek hebt. Nee, jouw benen zijn misschien niet helemaal summerproof, maar waar bemoeien ze zich mee? En toch ga jij je benen verbergen. Dat vind je zelf eigenlijk ook wel jammer, want in de zomer loop je ook graag met blote benen. Je vermijdt misschien zelfs het strand. Je bent op mijn pagina terecht gekomen, omdat je meer informatie wilt over het wegspuiten van spataderen. Bij Skin and the City nemen wij jouw probleem serieus. Je bent geen aansteller als je de vaatjes lelijk vindt of er vanaf wilt. Er bestaat helaas nog geen wondermiddel tegen spataderen, maar met een beetje begrip, aandacht, expertise en kundig slceroseren (wegspuiten van spataderen) komen we een heel eind.

Wij geven eerlijke antwoorden, eerlijke adviezen en eerlijke behandelingen.
“A natural metropolitan look”
Dat is waar Skin and the City voor staat.

Wat zijn spataderen?

Spataderen of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke kronkelende vaatjes op de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt.
Je kunt spataderen vaak duidelijk zien of voelen. Veel mensen hebben last van een milde vorm van spataderen waarbij zij het veelal vooral een cosmetisch probleem vinden. Voor andere mensen kunnen spataderen pijn en ongemak veroorzaken. Soms leiden spataderen tot ernstigere problemen zoals huidafwijkingen en open benen.

Bij Skin and the City behandelen wij de oppervlakkige spataderen middels sclerocomressietherapie (het inspuiten of wegspuiten van spataderen).

Oorzaak
Vrouwen hebben iets vaker last van spataderen dan mannen. De kans op spataderen neemt toe bij:
– Aanleg: in sommige families hebben mensen vaker spataderen. Geef gerust je ouders de schuld.
– Hormonen en zwangerschap
– Lang achter elkaar staan
– Trombose
Klachten

Geen klachten, milde klachten, cosmetische bezwaren:
Veel mensen vinden spataderen (varices) cosmetisch storend en hebben geen tot weinig klachten. Besenreisers (berkentakjes, bezemrijs spataderen) en reticulaire varices zijn kleine blauwe of rode vaatjes die je vaak duidelijk door de huid ziet doorschemeren of op de huid ziet zitten. Ze waaieren vaak vanuit één punt in een bezemachtige vorm of vormen een netwerk van blauwe vaatjes onder de huid. Sommige patiënten ervaren wel pijnklachten, jeuk of een stekend gevoel ter plaatse van de spataderen. Soms kunnen gesprongen adertjes een teken zijn van beginnende inwendige spataderen.

Spataderen met klachten:
Wanneer er ook sprake is van inwendige spataderen (niet met het blote oog te zien), dan kunnen spataderen meer klachten geven. Dit kan gepaard gaan met vermoeide/zware benen, restless legs, vocht vasthouden rond de enkels (oedeem), krampen, jeuk, huidveranderingen rond de enkels en wondjes die slecht genezen (ulcus cruris).

Verzekerde of onverzekerde zorg

Bij Skin and the City heb je geen verwijsbrief nodig en betaal je het consult en het onderzoek zelf.
Wij voeren alleen onverzekerde zorg behandelingen uit. Bij spataderen valt het inspuiten van spataderen bijna altijd onder de onverzekerde zorg. Mocht blijken dat er toch sprake is van een inwendig probleem, dan zal Dokter Visscher een uitgebreid verslag maken voor jouw huisarts met een advies om jou te verwijzen naar een chirurg. Je betaalt altijd jouw eigen risico in het ziekenhuis en zij zullen het consult en het onderzoek herhalen.

Prijzen

Je hebt geen verwijsbrief nodig en betaalt het consult en het onderzoek zelf.
– Een consult + duplex onderzoek: €100
Indien er langer dan 1 jaar tussen de afspraken zit, dan zal er opnieuw een consult + duplex onderzoek moeten plaatsvinden.
– Extra duplex onderzoek binnen 1 jaar: €50
– Kosten scleroseren: €200 per been/per behandeling.
– Steunkous kort: €20
– Steunkous lang: €25

Waarom Skin and the City?
Wij nemen de tijd voor onze klanten en streven naar natuurlijke resultaten. Veiligheid en kwaliteit staan voorop. Dokter Visscher is cosmetisch arts KNMG, BIG geregistreerd (19913271601), lid van de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde) en heeft al vele jaren ervaring op het gebied van Injectables en flebologie. Dokter Visscher is werkzaam geweest bij verschillende toonaangevende klinieken (de Velthuiskliniek, Esthetisch centrum Jan van Goyen, Bergman Clinics) en is super trots dat zij in 2021 haar eigen kliniek Skin and the City mocht openen.
Wij geven eerlijke antwoorden, eerlijke adviezen en eerlijke behandelingen.
“A natural metropolitan look”
Dat is waar Skin and the City voor staat.
Afspraak maken
Wil je graag meer informatie? Heb je een vraag? Of wil je een afspraak inplannen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Het inboeken van een afspraak gaat het makkelijkst via onze online tool.
Liever mailen of bellen? Neem een kijkje op onze contactpagina.

Let us introduce you to our signature ‘Vein Killer Treatment’

So, let’s relax
And book an appointment

Je bent hartstikke welkom voor een gratis consult bij dokter Visscher. Ontspannen begint bij ons al in onze Bohemian wachtkamer met een kopje thee of koffie. Dokter Visscher heeft al jaren ervaring binnen de cosmetische geneeskunde en volgt vele malen per jaar trainingen en congressen. Zij is cosmetisch arts KNMG, BIG geregistreerd en lid van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Naast haar werk als cosmetisch arts is zij ook specialist in het behandelen van vaatjes (fleboloog). Precisie, secuur werken, natuurlijke resultaten en een dosis gezelligheid zijn de redenen waarom onze cliënten kiezen voor Skin and the City. So let’s relax and book your appointment.

YES JE AFSPRAAK IS GEBOEKT!
HOE VERLOOPT JOUW AFSPRAAK?

01. Gratis consult

Een consult is inclusief een Duplex-onderzoek

02. Behandeling

Een spataderbehandeling duurt ongeveer 20 minuten

03. Na de behandeling

Na de behandeling draagt u 1-2 weken compressiekousen.

04. Resultaat beoordelen

Het resultaat is pas na enkele weken/maanden zichtbaar.
Stap 1: Consult + duplex onderzoek
Bij Skin and the City beginnen wij het consult met een gesprek om te achterhalen wat jouw klachten en wensen zijn. Wij bekijken de benen vanaf de lies tot de tenen en inspecteren de huid op spataderen. Omdat zelfs enkele gesprongen adertjes een teken kunnen zijn van inwendige spataderen, wordt altijd een echo van de benen gemaakt. De resultaten zullen direct na het onderzoek met u besproken worden.
Indien er geen sprake is van een inwendig probleem, dan zal het behandelplan hoogst waarschijnlijk bestaan uit het scleroseren (wegspuiten) van spataderen.
Mocht blijken dat er toch sprake is van een inwendig probleem, dan zal Dokter Visscher een uitgebreid verslag maken voor jouw huisarts met een advies om jou te verwijzen naar een chirurg. Je betaalt dan wel jouw eigen risico in het ziekenhuis en zij zullen het consult en het onderzoek herhalen. Na de chirurgische ingreep kunt je het cosmetische/onverzekerde traject weer voortzetten bij Skin and the City. Een eerste afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten.
Stap 2: Spataderbehandeling
Indien met jou besproken is dat je de spataderen het beste kunt laten wegspuiten, dan noemen wij dit sclerocompressietherapie. De aderen worden aangeprikt met een naald, waarna een vloeistof (aethoxysklerol) zal worden ingespoten. De vloeistof kan krachtiger worden gemaakt door deze te mengen met lucht, dit wordt ook wel foam (schuim) genoemd. Dit wordt met name gedaan bij de behandeling van grotere spataderen. De ingebrachte vloeistof/schuim irriteert de binnenwand van de ader waardoor deze verkleeft (scleroseren). De ader is als het ware vermoord. That’s why we call it a ‘vein killer treatment’. De ader zal na enkele weken tot maanden vanzelf door het lichaam worden opgeruimd.
Stap 3: Na de behandeling.
– De kous mag niet nat worden en moet de eerste 48 uur dag en nacht gedragen worden. Na deze 48 uur mag je de tape en wattenbollen verwijderen en kun je weer douchen. Daarna moet je de kous nog 5 of 12 dagen alleen overdag dragen. Dit gaat in overleg met jouw arts. Het verwijderen van de tape gaat eenvoudiger als je deze nat maakt met water of 70% alcohol en dit een paar minuten laat intrekken.
– Het is belangrijk om na de behandeling in beweging te blijven. Bij zittend werk is het goed de voeten regelmatig te bewegen zoals bij een gaspedaal van een auto.
– De eerste 2 weken na de behandeling niet sporten
– De eerste 2 weken na de behandeling geen sauna bezoek
– De eerste 2 weken na de behandeling geen vliegreis maken (in verband met het risico op
trombose).
– De eerste 6 weken na de behandeling de zon/zonnebank vermijden. Gebruik na deze 6 weken een goede zonnebrandcrème met factor 50 als er nog verkleuring zichtbaar is op het been. Directe zon liever vermijden bij nog bestaande pigmentvlekjes.
Stap 4: Resultaten.
Het beoogde effect van de behandeling is het verminderen van de zichtbare spataderen en
eventuele bijbehorende klachten. Het is echter niet mogelijk om alle spataderen volledig te laten verdwijnen. Na de behandeling zijn de behandelde aderen soms donkerder en opvallender dan voor de behandeling. Je moet er rekening mee houden dat het meestal een aantal weken tot maanden duurt voordat het uiteindelijke resultaat bereikt is. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig afhankelijk van de hoeveelheid aderen. Al met al is het resultaat op termijn vaak een duidelijke verbetering/vermindering van het aantal spataderen.

Before and after

Veelgestelde vragen

Is het nuttig om spataderen te laten behandelen? Het komt steeds terug.

Spataderen kunnen inderdaad steeds terugkomen, vooral als er een erfelijke component meespeelt. Toch adviseren wij spataderen altijd te laten behandelen. Vaak zie je een domino effect optreden, waarbij de spataderen gezonde aderen aantasten. Het worden er steeds meer en het breidt zich uit. De kans op complicaties wordt dan ook groter. Als je het bijhoudt, dan kun je de klachten en de lelijke plekken minimaliseren.

Kan ik onbeperkt ingespoten worden?

Tijdens een behandeling worden alleen de aangedane vaten ingespoten. Dit kan nagenoeg onbeperkt behandeld worden.

Is het inspuiten gevaarlijk voor de rest van mijn lichaam?

Het medicijn Aethoxysclerol werkt zeer plaatselijk op de plekken van de spataderen.

Is het inspuiten pijnlijk?

Het inspuiten van de spataderen kan soms kortdurend een branderig of stekend gevoel geven. Dit trekt vrij snel weg.

Wordt een spataderbehandeling vergoedt door de zorgverzekeraar?

Bij Skin and the City heeft u geen verwijsbrief nodig en betaalt u het consult en het onderzoek zelf. Wij voeren alleen onverzekerde zorg behandelingen uit. Bij spataderen valt het scleroseren van spataderen bijna altijd onder de onverzekerde zorg.

Ik ben zwanger, kan ik dan behandeld worden?

Nee, wij adviseren om minstens 4-5 maanden te wachten tot na de bevalling. Je mag op het moment van behandelen ook geen borstvoeding geven. Of je moet de borstvoeding tijdelijk afkolven en weggooien.

Kan ik in de zomer behandeld worden?

Dat kan zeker, maar je dient er rekening mee te houden dat je niet met de benen in de zon mag. Bovendien moet je 5-12 dagen steunkousen dragen. Dit kan warm aanvoelen in de zomer.

Mag ik sporten na de behandeling?

Afhankelijk van de behandeling adviseren wij 1-2 weken niet te sporten.